Mazurek wielkanocny

Mazurek jest tradycyjnym polskim ciastem, które pieką nasze babcie od wieków. Przez długie lat narosło mnóstwo przepisów na tego rodzaju smakołyk – jest wiele sposobów na przygotowanie pysznego mazurka. Prezentujemy kilka z nich, które zaspokoją podniebienie wybrednego kustosza.

 

Mazurek orzechowy

Składniki do ciasta:

½ kg mąki

5 dkg orzechów

15 dkg cukru

25 dkg margaryny

3-4 jajka

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki do masy:

5 żółtek

20 dkg cukru pudru

6 płaskich łyżek mąki kartoflanej

0,5 litry mleka

0,5 torebki budyniu

1 kostka masła

 

Składniki do polewy:

0,5 kostki masła

2 łyżki kakao

3 łyżki cukru pudru

 

1. Ciasto mazurkowe:

Mielimy orzechy lub siekamy na drobno. Początkowo trzeba utrzeć jajka z cukrem. Na stolnicy siekamy masło z mąką, dodajemy utarte jajka. Zmielone orzechy mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta. Składniki zarabiamy, po czym wkładamy do lodówki na ok. 0,5 godziny. Po wyjęciu z lodówki dzielimy ciasto na 3 części, wałkujemy każdą z osobna i pieczemy 3 placki na osobnych blaszankach. Po upieczeniu placków przekładamy masą, na wierzch kładziemy polewę lub lukier.

2.Masa budyniowa:

Przy pomocy miksera ucieramy żółtka z cukrem. Stopniowo dodajemy mąkę oraz budyń. Do masy dodajemy ¼ mleka. Resztę mleka gotujemy. Do zagotowanego mleka dodajemy utarte żółtka cały czas intensywnie mieszając do momentu, aż masa zacznie „fuczeć”. Odstawiamy do chłodnego miejsca do przestygnięcia. Następnie ucieramy masło, do którego stopniowo dodajemy po łyżce masy budyniowej.

3. Polewa czekoladowa:

W garnku roztapiamy masło i dodajemy cukier oraz kakao. Mieszamy, gotujemy i studzimy (ale tak, aby nie zastygła). Do zagotowanej oraz przestudzonej polewy dodajemy 2 łyżki zimnej wody.

 

Tradycyjne ciastka mazurkowe

 

Składniki:

4,5 dkg mąki

0,5 kostki masła

20 dkg cukru

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Skórka starta z 1 cytryny

marmolada

bakalie

 

W misce lub na stolnicy zagniatamy mąkę z posiekanym masłem oraz dokładamy do tego cukier, proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Zagniatamy składniki i wyrabiamy ciasto. Po połączeniu wszystkich produktów postawiamy wkładamy ciasto do lodówki na 15 minut. Ciasto dzielimy na drobne kawałki i rozwałkowujemy wycinamy z nich koła. Z części ciasta robimy drobne wałeczki, którymi obklejamy brzegi powstałych kółek mazurkowych. Na środku każdego mazurka kładziemy marmoladę. Ciastka kładziemy na blaszce i  pieczemy przez ok. 30 minut. Wypieczone mazurki przestudzamy i ozdabiamy bakaliami.