Sprawdzone przepisy wielkanocne

Wielkanoc jest świętem chrześcijańskim przepełnionym radością ze Zmartwychwstania Bożego. Odczucie szczęścia zostaje dodatkowo spotęgowane dzięki wiosennemu nastrojowi; rozwijającym się drzewom, zieleniącą się trawą, wcześnie wschodzącym słońcem. Odkupienie, które zostało dane człowiekowi dzięki dobroci Chrystusa, który napełnia nas nadzieją na życie wieczne jest w wielu polskich domach dodatkowo wysławiane poprzez zwyczaje wspólnego, rodzinnego świętowania przy stole. Na znak końca Wielkiego Postu w wielu domach przyrządza się specjalne tradycyjne dania oraz ciasta.

Już dzień przed Niedzielą Wielkanocną, w Wielką Sobotę wierni przynoszą do poświęcenia pokarmy w formie tzw. Święconki. W każdym koszyku wiklinowym, pięknie przystrojonym białą serwetką oraz gałęziami bukszpanu, znajdziemy chleb, pisanki, wędliny – symbole obfitości oraz ocet, chrzan i sól – chroniące od zepsucia, rozumiane w głębokim znaczeniu. Poświęcone pokarmy mają być spożywane po mszy rezurekcyjnej w kręgu rodzinnym, kiedy dzielimy się jajkiem i składamy życzenia.

Poza Święconką na polskich stołach goszczą różnego rodzaju ciasta, takie jak tradycyjne mazurki, babki wielkanocne (drożdżowe lub piaskowe), serniki, makowce i inne smakołyki, które wyczarowują dobre gospodynie już kilka dni przed świętami. Dziś w sklepach, piekarniach i cukierniach mamy do wyboru wiele rodzajów pięknie dekorowanych torcików i ciastek, które można zakupić bez problemu, ale nie mają one tego samego uroku co domowe placki. Wypieki wielkanocne osładzają nasze życie, a nic tak nie smakuje jak ciasto przygotowane samodzielnie przez mamę, babcię czy żonę.

Święta Wielkanocne trwają dwa dni, dlatego przygotowanie uroczystych posiłków dla całej rodziny jest nie lada sztuką. Poza tradycyjnym śniadaniem wielkanocnym trzeba ugotować również przepyszne obiady oraz kolacje. Bardzo dobrym pomysłem na obiad świąteczny są potrawy z mięsa. W Wielką Niedzielę można przykładowo przyrządzić smaczny pieczony schab ze śliwką i morelą, który można podać z surówką z kapusty. W Poniedziałek Wielkanocny trafionym daniem może okazać się zaś na odmianę drób, np. kaczka nadziewana jabłkami lub pieczona gęś.  Na kolację zaś najlepiej podać sałatkę wiosenną, np. jarzynową z pokrojonych w kostkę warzyw: ugotowanej marchwi, ziemniaków, pietruszki, selera, z dodatkiem groszku konserwowego i posiekanej cebuli i jabłkiem, wymieszanych z majonezem i doprawionych pieprzem i solą.

Każda rodzina ma swoje własne ulubione potrawy i warto właśnie w święta sprawić przyjemność najbliższym gotując najsmaczniejsze dania.